
O alimentație echilibrată și corectă poate crește calitatea vieții și poate influența stările psihice și emoționale, dar și să prevină sau să amelioreze anumite boli. De exemplu, mâncarea bogată în grăsimi este asociată cu cancerul de prostată, colon și pancreas. Bolile degenerative, cum ar fi osteoporoza și diabetul zaharat, sunt de asemenea legate de dietă, mai precis de micronutrienți.
Fiecare pacient cazat la Aida Senior Geoagiu Băi are o fișă proprie, în care îi sunt trecute toate informațiile, inclusiv istoricul medical, tratamentul și interdicțiile sau sugestiile de alimentație. Având aceste cunoștințe, vom putea prepara mese personalizate, care să respecte nevoile fiecărui pacient. Dar care sunt nevoile alimentare cele mai cunoscute ale bătrânilor?
Alimente recomandate pentru vârstnici
1. Alimente bogate în Omega-3
Acizii grași sunt importanți pentru persoanele de toate vârstele, inclusiv pentru persoanele în etate. Aceștia previn inflamările, care cauzează cancerul, reumatismul, artrita și bolile de inimă.
De asemenea, ajută și la menținerea unei vederi sănătoase. Studii recente afirmă că acizii grași reduc riscul de a apariție a bolii Alzheimer și mențin creierul activ.
2. Alimente bogate în calciu
Calciul ajută la menținerea sănătății osoase și ajută la scăderea presiunii sanguine. Vârstnicii consumă o cantitate semnificativ mai mică de calciu, față de adulți. Însă, nevoia de calciu a organismului este atât de mare, încât, dacă nu există o cantitate suficientă, reîncepe absorbția calciului din oase. Acest lucru cauzează fragilitatea oaselor și duce la apariția osteoporozei.
3. Alimente bogate în fibre
Odată cu înaintarea în vârstă și digestia lucrează mai încet, atât în digerarea alimentelor, cât și în evacuarea lor. Contracțiile de la nivelul tractului gastrointestinal devin mai lente și mai rare, ceea ce poate duce la constipație sau dificultăți în eliminarea scaunelor.
Dacă pacientul internat azil suferă de constipație, dieta trebuie să facă loc mai multor alimente bogate în fibre, precum nucile, cerealele integrale, pâinea și pastele integrale, orezul brun, fructe și legume. Alimentele bogate în fibre ajută la o digestie normală, favorizând transferul prin tractul digestiv. Un alt beneficiu al acestor produse este reducerea riscului bolilor de inimă. În plus, vârstnicii trebuie să consume cât mai multă apă, deshidratarea sau consumul insuficient de lichide fiind o altă posibilă cauză a constipației.
4. Alimente bogate în Vitamina C
Vitamina C are proprietăți antioxidante, susține sistemul imunitar și ajută la absorbția fierului la nivelul tubului digestiv. Totodată, vitamina C susține producția de colagen, care conferă elasticitate pielii și este considerată un bun remediu contra depresiei, un lucru important pentru vârstnici.
5. Alimente bogate în potasiu și magneziu
Conform studiilor, majoritatea vârstnicilor nu consumă suficient potasiu, deși acesta ar trebui să se regăsească zilnic într-o dietă echilibrată. Deficiența de potasiu cauzează stări de oboseală, irascibilitate și presiune arteriala crescută. Potasiul se găsește în fructe și legume, precum cartofii dulci, frunzele de sfeclă, fasolea albă, curmalele, avocado sau bananele.
Magneziul joacă și el un rol important în funcționarea optimă a organismului. Acesta susține sistemul imunitar, menține sănătatea inimii și întărește oasele, contribuie la ameliorarea crampelor musculare, îmbunătățește calitatea somnului și poate reduce simptomele depresiei. Capacitatea de absorbție a magneziului la seniori este mai mică, de aceea este recomandat ca aceștia să aibă o dietă echilibrată, care să conțină alimente precum spanac, banane, pâine din cereale integrale, broccoli, ciocolată neagră, semințe de dovleac sau de chia, etc..
Pentru că o alimentație corespunzătoare este doar o parte dintr-un stil de viață sănătos, vârstnicii au nevoie și de o hidratare corectă, de activitate fizică, atât cât le permite starea de sănătate și de stimulanți mentali (terapie recreativă, cognitivă, pentru memorie, socializare etc..).

Acestea sunt o parte dintre recomandările alimentare pentru vârstnici. Dar care sunt alimentele care le pot face rău și ce ar trebui să facă un cămin de bătrâni pentru a le evita?
Sarea
Sarea poate fi dăunătoare pentru vârstnici în contextul anumitor afecțiuni sau poate intra în contradicție cu anumite tratamente.
Prăjelile
Consumul ridicat de alimente prăjite este asociat cu hipertensiunea arterială, scăderea nivelului de colesterol bun și obezitatea, toate acestea fiind factori de risc pentru bolile de inimă.
Grăsimile
Consumul de grăsimi trebuie limitat pentru că sunt greu de digerat și pot bloca arterele. Grăsimile „rele” cresc nivelul colesterolului, riscul de boli de inimă și AVC.
Avantajele alimentației oferite într-un cămin de bătrâni privat
După internarea într-un cămin de bătrâni, familia nu trebuie să își mai facă griji pentru mâncarea pe care seniorul o consumă. Echipa de bucătari Aida Senior gătește în restaurantul propriu mese nutritive, adaptate la nevoile beneficiarilor. Folosim cele mai bune ingrediente, mereu proaspete și gătite în ziua servirii, pentru a-și păstra vitaminele, mineralele și toate beneficiile nutriționale, dar mai ales gustul.
Pentru ca dieta echilibrată să fie eficientă, rezidenții au nevoie și de un program fix, regulat, de servire a mesei. De aceea, la Aida Senior Geoagiu Băi – cazare de lungă durată, rezidenții noștri au trei mese pe zi, servite zilnic la aceeași oră, pentru a le asigura un metabolism bun și senzația de stabilitate. În plus, aceștia mănâncă în compania celorlalți rezidenți, pentru a avea un prilej de socializare și a asocia ora mesei cu ceva plăcut, pe care să îl întâmpine de fiecare dată cu bucurie.